facebookpixel
info@synectics.gr +30 210 62 17 000
Πως τα analytics μπορούν να βοηθήσουν την επιχείρηση σας

Πως τα analytics μπορούν να βοηθήσουν την επιχείρηση σας

Πως τα αναλυτικά στοιχεία μπορούν να βοηθήσουν την επιχείρηση σας

Την περασμένη εβδομάδα, αναλύσαμε, πως η πανδημία έχει ωθήσει τις επιχειρήσεις να επικεντρωθούν στον τεχνολογικό μετασχηματισμό τους αλλά και το που πηγάζει αυτή η ανάγκη. Σιγά σιγά θα πρέπει να δούμε και τα αποτελέσματα αυτού του τεχνολογικού μετασχηματισμού στον τρόπο διοίκησης, στην κερδοφορία, και στη λήψη αποφάσεων.

Με τη μαζική μετατόπιση προς το Cloud έρχεται μια παράλληλη αλλαγή προς ισχυρότερα αναλυτικά στοιχεία -Data Αnalytics.

Τι ακριβώς όμως είναι τα Analytics;

Με τον όρο αυτό εννοούμε την ανάλυση συστηματικών δεδομένων ή στατιστικών που προέρχονται από τα δεδομένα που συλλέγει η εταιρεία. Τα δεδομένα αυτά μπορούν να οδηγήσουν στην άμεση λήψη αποφάσεων, αφού πρώτα εκφραστούν σε δεδομένα που μπορεί να έχουν αξία.

Με λίγα λόγια… Η εταιρεία μου πουλάει online, αλλά από τα δεδομένα προκύπτει ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση στην πώληση συγκεκριμένου προϊόντος. Πως θα φτάσει αυτή η πληροφορία στα άτομα που ασχολούνται με τις πωλήσεις της εταιρείας ώστε να λάβουν αποφάσεις που θα μεγιστοποιήσουν την ευκαιρία? Πως θα προσαρμοστούν στην μεταβολή των καταναλωτικών συνηθειών? Στις περισσότερες εταιρείες υπάρχουν έμπειροι άνθρωποι που βλέπουν όγκους δεδομένων και καταλαβαίνουν τι συμβαίνει.

Αλλά στον σύγχρονο κόσμο της τεχνολογίας, δεν λειτουργούν έτσι τα πράγματα. Σε έναν ιδανικό κόσμο θα έρθει ένα στατιστικό σαν  alert και θα δείχνει στον άνθρωπο μια λίστα με την ποσοστιαία αύξηση στις πωλήσεις, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό μπορεί να είναι ένα απλοϊκό παράδειγμα, αλλά αποτελεί μέρος του κόσμου των analytics, που με την κατάλληλη παραμετροποίηση, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της κερδοφορίας, αλλά και μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα στις αλλαγές.

Οι μελλοντικές πλατφόρμες χτίζονται γύρω από την ανάλυση δεδομένων και το 2020 απέδειξε πόσο σημαντική είναι η ευελιξία των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον Debanion Saha αντιπρόεδρο στο κομμάτι Cloud Computing της Google.

 

Analytics σε real time

Παράλληλα, ένα από τα μεγάλα άλματα που βλέπουμε ότι θα γίνει πιο διαδεδομένο το 2021 είναι τα analytics σε real time. Η παρακολούθηση προηγούμενων δεδομένων μπορεί να είναι γενικότερα ενημερωτική. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις χρήσης που απαιτούν άμεσα δεδομένα, ειδικά όταν πρόκειται για αντίδραση σε απρόσμενα συμβάντα. Και αυτό μπορεί να κάνει μια τεράστια διαφορά σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Για παράδειγμα, ο εντοπισμός και η διακοπή μιας παραβίασης ασφάλειας δικτύου σε πραγματικό χρόνο μπορεί να δώσει άμεσα προστιθέμενη αξία στα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο τα οποία είναι η επανάσταση στο πόσο γρήγορα συλλέγουμε δεδομένα.

Τελικά όμως ο πιο απροσδόκητος και εξαιρετικά χρήσιμος τομέας ανάλυσης δεδομένων που έχουμε δει είναι τα προγνωστικά αναλυτικά στοιχεία.

Παραδοσιακά, τα δεδομένα συλλέγονται μόνο από τον πραγματικό κόσμο. Αλλά το μέλλον είναι τα μοντέλα πρόβλεψης και τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης. Με αυτές τις τεχνολογίες οι οργανισμοί ήδη μπορούν να εκτελούν προσομοιώσεις με βάση σενάρια και πληροφορίες πραγματικού χρόνου. Χρησιμοποιώντας δεδομένα σχετικά με περιστάσεις που θα ήταν δύσκολες, δαπανηρές ή ακόμη και αδύνατες να δοκιμαστούν στην πραγματικότητα. Οι πρωτοπόροι άλλωστε πάντα θα είναι ένα βήμα πιο μπροστά από τις εξελίξεις, δοκιμάζοντας τα χειρότερα δυνατά σενάρια.

Συντάκτης του άρθρου

Τα σχόλια είναι κλειστά.