facebookpixel
info@synectics.gr +30 210 62 17 000
Τι είναι το Cloud Computing και πως διευκολύνει τους χρήστες

Τι είναι το Cloud Computing και πως διευκολύνει τους χρήστες

Το Cloud Computing αλλάζει την υπόσταση των πληροφοριακών υποδομών και ανοίγει ένα κεφάλαιο εκσυγχρονισμού βασισμένο στις πολλαπλές δυνατότητες του διαδικτύου.
Το Cloud Computing ορίζει την κατ’ αίτηση διαδικτυακή κεντρική διάθεση υπολογιστικών πόρων (όπως δίκτυο, εξυπηρετητές, εφαρμογές και υπηρεσίες). Η συγκεκριμένη αυτοματοποίηση προσφέρει υψηλή ευελιξία στον χρήστη και μια ευρεία διάθεση δεδομένων ανεξαρτήτως τοποθεσίας και συσκευής.

Συγκεκριμένα η αποθήκευση, η επεξεργασία και η χρήση δεδομένων, λογισμικού και υπηρεσιών γίνεται διαδικτυακά, μέσω απομακρυσμένων υπολογιστών σε κεντρικά Datacenter. Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τις ευκολίες του cloud εξοικονομούν πόρους από την αγορά και συντήρηση λογισμικού, τη συντήρηση ακριβών εξυπηρετητών και εγκαταστάσεων hardware αποθήκευσης δεδομένων.

 

Τι ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων βρίσκεται στο cloud;

Σύμφωνα με στατιστικά αποτελέσματα οι υπηρεσίες cloud χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο από τις ελληνικές επιχειρήσεις. Από το 2017 το ποσοστό χρήσης του cloud έχει πενταπλασιαστεί ανοίγοντας τον δρόμο για τον εκσυγχρονισμό στο εγχώριο επιχειρείν. Συγκεκριμένα, το 2021 το 22% των επιχειρήσεων εμπιστεύτηκαν τα δεδομένα τους στο cloud κερδίζοντας συνολικά οφέλη. Αν και η άνοδος του ποσοστού είναι ενθαρρυντική, η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες τρεις θέσεις σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές. Την “σημαία” του εκσυγχρονισμού κρατούν οι Σκανδιναβικές χώρες με το 75% των επιχειρήσεων τους να έχουν επενδύσει στο cloud.

 

Παρακάτω, οι τύποι cloud και οι δυνατότητες τους:

Public Cloud

Η σύνδεση σε ένα δημόσιο cloud σημαίνει τη χρήση μιας σύνδεσης στο διαδίκτυο για πρόσβαση σε υπολογιστικούς πόρους που φιλοξενούνται σε κέντρα δεδομένων που διαχειρίζεται ένας τρίτος πάροχος υπηρεσιών cloud. Σε ένα κοινόχρηστο cloud οι οργανισμοί ενοικιάζουν και μοιράζονται την ίδια υποδομή.
Οι μεγαλύτεροι πάροχοι υπηρεσιών cloud με κέντρα δεδομένων που επιτρέπουν μαζική κλιμάκωση ονομάζονται hyperscalers. Οι τέσσερις μεγάλοι hyperscalers, που αναφέρονται συλλογικά ως MAAGs, είναι οι εξής: Microsoft (Azure), Amazon (Amazon Web Services ή AWS), Alibaba (Alicloud) και Google (Google Cloud).

 

Private Cloud

Αυτό το μοντέλο cloud είναι ιδανικό για οργανισμούς που ανησυχούν για την κοινή χρήση δεδομένων στο public cloud. Το private cloud υλοποιείται σε διακομιστές που ανήκουν και συντηρούνται από την ίδια την επιχείρηση. Η πρόσβαση γίνεται μέσω του διαδικτύου ή μέσω ενός ιδιωτικού εσωτερικού δικτύου.
Ένα ιδιωτικό περιβάλλον cloud παρέχει πλήρη έλεγχο των δεδομένων και προσφέρει ασφάλεια σε δεδομένα που είναι ευαίσθητα ως προς την κοινοποίηση (π.χ. HIPAA για την υγειονομική περίθαλψη, GDPR, GxP για τη φαρμακοβιομηχανία κ.λπ.)

 

Hybrid Cloud

Πολλοί μεγάλοι οργανισμοί χρησιμοποιούν στην πραγματικότητα έναν συνδυασμό cloud. Πρόκειται για το Hybrid Cloud, το οποίο περιλαμβάνει συχνά έναν συνδυασμό public και private cloud, ο οποίο μπορεί να συνυπάρχει σε μια επιτόπια υποδομή.
Το Hybrid Cloud εξαλείφει την εξάρτηση από οποιονδήποτε μεμονωμένο πάροχο cloud και επιτρέπει πρόσθετα επίπεδα ευελιξίας όσον αφορά τις δυνατότητες, την ασφάλεια κ.λπ.

 

Multi-cloud

Η προσέγγιση Multi-cloud είναι μια ειδική περίπτωση Hybrid Cloud στην οποία ένας οργανισμός χρησιμοποιεί υπηρεσίες από πολλούς παρόχους cloud για να επιτύχει το ζητούμενο.
Εκτός από τους διαφορετικούς τύπους περιβάλλοντος Cloud Computing, οι επιχειρήσεις επιλέγουν και μεταξύ διαφορετικών μοντέλων υπηρεσιών. Το IaaS, το PaaS και το SaaS είναι οι βασικές υπηρεσίες Cloud Computing οι οποίες επιλέγονται αναλόγως των αναγκών σας.

 

Γιατί είναι σημαντικό το cloud computing;

Πριν από το cloud computing, οι εταιρείες έπρεπε να αποθηκεύουν όλα τα δεδομένα και το λογισμικό τους στους δικούς τους σκληρούς δίσκους και διακομιστές. Όσο μεγαλύτερη ήταν η εταιρεία, τόσο περισσότερο αποθηκευτικό χώρο χρειαζόταν. Βέβαια, στη διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων υπήρχε κίνδυνος για απώλεια σημαντικών δεδομένων και καθυστερήσεις σχετικά με την ανάκτηση αρχείων.
Σήμερα, η τεχνολογία cloud αποτελεί καινοτόμα λύση στην αποθήκευση και διαχείριση δεδομένων. Οι εταιρείες που την χρησιμοποιούν αποκτούν ταχύτητα και επιχειρηματική ευελιξία, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν το κόστος. Αυτό μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει τις εταιρείες να ξεπεράσουν την τρέχουσα κρίση, αλλά και να αυξήσει τον ρυθμό της ανάπτυξης ανάπτυξη.

Συνοψίζοντας τα οφέλη, οι επιχειρήσεις:

  • δεν χρειάζεται να ενδιαφέρονται για προβλήματα hardware
  • εξοικονομούν πόρους καθώς δεν χρειάζεται επιπλέον ρεύμα για τη χρήση server 24/7, ούτε τεχνικούς ΙΤ για την τακτική συντήρηση τους
  • δεν ασχολούνται με την αγορά, την απόσβεση και την αντικατάσταση server
  • απολαμβάνουν άμεση υλοποίηση εντός μίας εβδομάδας ενώ η διαδικασία αγοράς απαιτεί διαδικασίες αγορών και αναμονές τεχνικών για υλοποίηση
  • δεν χρειάζεται να ανησυχούν για θέματα αξιοπιστίας καθώς εξασφαλίζεται στο 99,9% η αξιοπιστία λειτουργίας (δεν έχει πτώσεις τάσεις, πτώσεις internet κ.α)
  • δεν έχουν το άγχος του backup δεδομένου ότι το διασφαλίζουν οι διαδικασίες του Cloud
  • προστατεύονται καθώς διασφαλίζεται η ασφάλεια δεδομένων λόγων των διαδικασιών του Cloud

Στόχος του Cloud θα πρέπει να είναι να μην ασχολείται η επιχείρηση με προβλήματα πληροφορικής.

 

Οι Business Cloud υπηρεσίες της Synectics είναι μια στρατηγική επιλογή για την επιχείρηση σας. Οι managed υπηρεσίες υποστήριξης και παρακολούθησης των server σας παρέχουν την ασφάλεια που χρειάζεστε. Οι υποδομές cloud της εταιρίας μας γίνονται άμεσα monitoring έχουμε τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης και υποστήριξης με αποτέλεσμα να υπάρχει συνολικά καλύτερη, άμεση υποστήριξη με αποτέλεσμα να προλαμβάνονται κάποια προβλήματα τα οποία δεν θα ήταν δυνατόν να προληφθούν σε ένα απομακρυσμένο σύστημα.

Η τεχνογνωσία και βαθιά εμπειρία μας θα σας βοηθήσουν να ανταποκριθείτε αποτελεσματικά στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών θα αναβαθμίσει το επιχειρηματικό σας μοντέλο δημιουργώντας νέες ευκαιρίες και πεδία δράσης.

Συντάκτης του άρθρου

Πηνελόπη Γκαβέτα Πηνελόπη Γκαβέτα
Experienced Marketing Specialist with passion in Digital Marketing. Lifelong Learning in fields of Management and Marketing. Bachelor’s degree in Public Relations and Applied Communication and a Master’s degree in Cultural Management.

Τα σχόλια είναι κλειστά.