facebookpixel
info@synectics.gr +30 210 62 17 000

Τι να το κάνουμε εμείς το ERP ;

Μερικές φορές φίλοι ή υποψήφιοι πελάτες που μπορεί να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για προμήθεια συστήματος ERP θέτουν ένα αυθόρμητο ερώτημα σε πολύ απλοϊκή μορφή:

«Τι να το κάνουμε εμείς το ERP – μήπως να κρατήσουμε τα χρήματά μας και να τα επενδύσουμε διαφορετικά γιατί οι μέρες είναι δύσκολες και η κρίση μαστίζει ; Εξάλλου κουτσά – στραβά την δουλειά μας την κάνουμε».

Το ερώτημα αν και απλοϊκό είναι ισοπεδωτικό και καθόλου απλό στην απάντησή του. Ως επαγγελματίες όμως οφείλουμε μια απάντηση όσο το δυνατόν πιο καθαρή ιδιαίτερα για εκείνους που δεν έχουν πάρει τις αποφάσεις τους ή δεν έχουν καταλάβει ακριβώς τα οφέλη:

Το επιχειρηματικό περιβάλλον αλλάζει σήμερα με ραγδαίους ρυθμούς σε ένα εξαιρετικά δυναμικό περιβάλλον. Οι αλλαγές αυτές είναι τόσο έντονες που καμιά φορά ξαφνιάζουν ακόμη και εμάς που είμαστε αυτοί που παρέχουν τα εργαλεία στις επιχειρήσεις για να ανταποκρίνονται σε αυτές τις αλλαγές. Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν προκλήσεις όπως ο ανταγωνισμός, η επέκταση των αγορών και οι ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις των πελατών. Αυτό με την σειρά του μεγιστοποιεί την πίεση προς τις εταιρείες να λειτουργούν με όλο και χαμηλότερα επίπεδα συνολικού κόστους λειτουργίας, να μειώσουν τους χρόνους διεξαγωγής των διαδικασιών τους, να ελαχιστοποιήσουν τα αποθέματα τους. Την ίδια στιγμή πρέπει να εξυπηρετούν ταχύτερα τη ζήτηση και να δίνουν περισσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες στους πελάτες τους και φυσικά να οργανώνουν καλύτερα την παραγωγή τους.

Καθώς οι ανταγωνιστές από την άλλη πλευρά αναπτύσσουν και εξελίσσουν διαρκώς τις δικές τους ικανότητες για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί, οι εταιρίες πρέπει να βελτιώνουν τις επιχειρηματικές τους πρακτικές και διαδικασίες. Οι επιχειρήσεις πρέπει επίσης να μοιράζονται με τους προμηθευτές τους, τους διανομείς, τους πελάτες κρίσιμες πληροφορίες που κάποτε προστάτευαν. Επιπλέον οι λειτουργίες μέσα στην επιχείρηση πρέπει να αναβαθμίζουν την ικανότητά τους να δημιουργούν και να συνδέουν έγκαιρες και ακριβείς πληροφορίες. Για την επίτευξη αυτών των στόχων δεν επαρκεί ένα απλό πληροφοριακό σύστημα που τιμολογεί και κρατάει λογιστήριο ή παρέχει μερικές αναφορές. Απαιτείται ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα ERP που σημαίνει το λογισμικό εκείνο το οποίο καλείται να βελτιώσει όλες τις επιχειρηματικές διαδικασίες και να τους προσδώσει χαρακτηριστικά της σύγχρονης τεχνολογίας της πληροφορικής. Και αυτό καλείται να το κάνει σε όλα τα επίπεδα οργάνωσης μιας εταιρίας και από τις πωλήσεις έως την διανομή και από τον αποθηκάριο έως τον γενικό διευθυντή.

Ας δούμε όμως τα βασικά οφέλη ενός σύγχρονου ERP και πως συνδέονται με την παραπάνω πραγματικότητα:

  • Ένα σύγχρονο ERP παρέχει μια ενοποιημένη εικόνα της επιχείρησης στην οποία περιλαμβάνονται όλες οι λειτουργίες και τα τμήματα, καταγράφονται και υφίστανται επεξεργασία όλες οι επιχειρησιακές συναλλαγές και όχι μόνο οι εμπορικές. Η ενοποιημένη αυτή εικόνα αυξάνει την διατμηματική συνεργασία και οργάνωση. Αυτό με την σειρά του επιτρέπει στις επιχειρήσεις να υλοποιήσουν τους στόχους τους για περισσότερη επικοινωνία, ενημέρωση και υπευθυνότητα προς όλους τους εργαζομένους τους.
  • Με την χρήση του ERP επιτυγχάνεται αποδοτική διαχείριση των πόρων της εταιρίας (εξοπλισμού και ανθρώπων) και η βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας, η συμπίεση του κόστους καθώς και η απόδοση και η αύξηση των πωλήσεων της επιχείρησης. (διαχείριση πελατειακών σχέσεων, after sales support, αυτοματισμός πωλήσεων, XVAN κ.ο.κ.)
  • Με την χρήση του ERP οι εταιρίες αποκτούν ευελιξία μέσω της δυνατότητας για ιχνηλασιμότητα των προϊόντων και του εποπτικού ελέγχου της πλήρους κίνησης των προϊόντων από το στάδιο της προμήθειας ή της παραγωγής έως της εξαγωγής προς τους πελάτες. Ειδικά για κάποιους κλάδους εταιριών (π.χ. τρόφιμα, ποτά) η ανάγκη αυτή πλέον είναι επιτακτική.
  • Επιπρόσθετη δυνατότητα που δίνει η χρήση ενός ERP συστήματος είναι η τήρηση κατά το δυνατόν μικρότερων αποθεμάτων πρώτων υλών και τελικών προϊόντων και η ανάγκη επικαιροποιημένη εποπτείας αυτών. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω προηγμένων αλγορίθμων αναπλήρωσης αποθεμάτων, μέσω της επιλογής της σωστής μεθόδων παραγγελιοληψίας ή παραγωγής και ανταλλαγής προϊόντων μεταξύ αποθηκών της ίδιας επιχείρησης.
  • Μέσω των ERP επιτυγχάνεται μείωση του κόστους λειτουργίας που μπορεί να επιτευχθεί από την αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων. Επιπλέον, επιτυγχάνεται καλύτερη διαχείριση του προγραμματισμού των απαιτήσεων του ανθρώπινου δυναμικού.
  • Τέλος πολύ σημαντικό όφελος μιας επιχείρησης από τη χρήση συστημάτων ERP είναι η μείωση των λαθών και των καθυστερήσεων ώστε τα προϊόντα να φτάνουν στους πελάτες γρηγορότερα. Επιπλέον παρέχεται βελτίωση στον προγραμματισμός των εισπράξεων και των πληρωμών.

Παρότι κάθε εταιρία είναι μια αυτόνομη οντότητα με τα δικά της λειτουργικά χαρακτηριστικά  πιστεύουμε ότι τα παραπάνω γενικά οφέλη είναι τα κέρδη που αποκομίζει κάθε επιχείρηση στον ένα ή στον άλλο βαθμό και απαντούν αναμφισβήτητα στο ερώτημα όπως τέθηκε στην αρχή του άρθρου.

Αν νομίζετε ότι η δική σας περίπτωση είναι διαφορετική ή θέλετε μια ανάλυση σε μεγαλύτερο βάθος για πως μπορεί ένα ERP να βοηθήσει την δική σας επιχείρηση παρακαλούμε μη διστάσετε να μας καλέσετε.

 

Συντάκτης του άρθρου

Θανάσης Μάστορας Θανάσης Μάστορας
Ο Θανάσης Μάστορας έχει μια μακροχρόνια διαδρομή στις τεχνολογίες της πληροφορικής για περίπου 20 χρόνια. Με ιδιαίτερη εμπειρία στην ανάλυση λύσεων καθώς και στις τεχνολογίες BI, CRM και Data Analysis οδηγεί την Synectics από το 2008 που ιδρύθηκε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.