facebookpixel
info@synectics.gr +30 210 62 17 000
Εσωτερική ηρεμία σε δύσκολες – απαιτητικές καταστάσεις

Εσωτερική ηρεμία σε δύσκολες – απαιτητικές καταστάσεις

Δεν μπορούμε να σταματήσουμε την καταιγίδα, μπορούμε όμως να ορίσουμε την συμπεριφορά μας απέναντι της.

Ιωάννα Κουλούρη
Synectics | Τμήμα Λογιστηρίου

Λόγω των τρεχουσών καταστάσεων πολλοί άνθρωποι έχουν αυξημένο φόβο, άγχος, στρες, ανασφάλεια για το μέλλον, σε επίπεδο υγείας, σε οικονομικό επίπεδο ή κοινωνικό.  Όλο το κοινωνικό και οικονομικό σύστημα που έχουμε θεμελιώσει τις υπάρξεις μας βάλλεται βάναυσα.

Περισσότερο τώρα από ποτέ καλούμαστε να δώσουμε μια μάχη πρωτίστως μέσα μας. Τα συναισθήματα και οι σκέψεις μας αυτή την περίοδο είναι ανεξέλεγκτα και δυστυχώς έχουν αυξητικό ρυθμό. Κάθε μέρα πολλαπλασιάζονται καθώς επηρεαζόμαστε άρδην από ΜΜΕ, φίλους, οικογένεια. Οι σκέψεις/συναισθήματα γίνονται λέξεις. Οι λέξεις έχουν τη δύναμη που εμείς τις τροφοδοτούμε. Οι λέξεις γίνονται το πεπρωμένο μας. Μην επιτρέπετε σε κανένα να σας ορίσει το μέλλον, απλώς και μόνο γιατί δεν χειρίζεται σωστά το λόγο=ενέργεια ηθελημένα ή άθελα του .Εάν παραβάλουμε το ανθρώπινο σώμα με ένα ποτήρι και τις σκέψεις/συναισθήματα με το περιεχόμενο του, το οποίο είναι νερό, τότε έχουμε ένα ποτήρι που ξεχειλίζει από ακάθαρτο νερό! Οι περισσότεροι αυτή την περίοδο αδυνατούν να διαχειριστούν τις σκέψεις/συναισθήματα που είναι τόσο δυσάρεστα και ασφυκτιούν, είναι πελαγωμένοι σε κατάσταση πανικού. Οι πληροφορίες καθημερινά μας κατακλύζουν με θανάτους, με το πόσο απειλείται η ίδια μας η ζωή! Χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει έλεγχος  και τρόπος αντιμετώπισης (εύχομαι προς το παρόν) της νόσου αυτής.

Παρόλα αυτά το κάθε νόμισμα έχει δυο πλευρές. Η μια όψη έχει να κάνει με τα προαναφερόμενα. Η άλλη όψη έχει να κάνει με μια πιο ισορροπημένη αντιμετώπιση. Οι σκέψεις/συναισθήματα πρέπει να λαμβάνονται ως επισκέπτες που έρχονται και φεύγουν από το σπιτικό μας (σώμα, εγκέφαλος). Κάνεις δεν θέλει να έχει περίεργους, δυσλειτουργικούς, κακόβουλους επισκέπτες στο σπίτι του. Έτσι δεν είναι; Τότε γιατί τους κρατάτε μέσα; Γιατί δεν τους αφήνετε να φύγουν, όπως ήρθαν; Οι σκέψεις/συναισθήματα είναι ενέργεια. Λειτουργούν όπως τα σύννεφα, έρχονται και φεύγουν. Παρατείνουν την επίσκεψη τους όταν εμείς συνειδητά ή υποσυνείδητα προσκολλόμαστε σε αυτά! Όπου εστιάζουμε αυτό πολλαπλασιάζουμε! Εστιάστε σε κάτι πιο ζωτικό με περισσότερα οφέλη. Θέλετε μια ζωή πνιγμένη στο φόβο; στην ανασφάλεια; στο άγχος; Ή στην γαληνή; Αποδοχή; Ειρήνη; Εσείς επιλέγετε κάθε στιγμή, κάθε δευτερόλεπτο που περνάει. Εάν έχετε ένα κήπο που φυτεύετε λουλούδια δεν θα καθαρίσετε τα αγριόχορτα και τα παράσιτα για να μην σας καταστρέψουν τα όμορφα λουλούδια σας; Αυτό πρέπει να κάνετε και με τις αρνητικές σκέψεις, απλά αφήστε τες να φύγουν χωρίς να αγκιστρώνεστε σε αυτές.  Στο τέλος θα φύγουν από μόνες τους.

Σήμερα ακόμα και η επιστήμη δέχεται ότι η πραγματικότητα δεν είναι ίδια για όλους! Σίγουρα σκέφτεστε, πως μπορεί αυτό να είναι δυνατόν όταν όλοι βιώνουμε τα ίδια πράγματα! Η απάντηση βρίσκεται στο τρόπο που σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε! Θα πείτε σίγουρα ότι αποκλείεται να είναι τόσο απλό και όμως είναι. Η πραγματικότητα παίρνει την όψη που εμείς της δίνουμε. Άρα εμείς την διαμορφώνουμε απλά με τις τόσες σκέψεις/συναισθήματα που νιώθουμε κάθε μέρα. Εάν τα βλέπουμε όλα δύσκολα τότε η κάθε μέρα μας θα είναι δύσκολη. Φανταστείτε ότι ξυπνάτε ένα πρωί και λέτε στον εαυτό σας ‘’σήμερα επιλέγω τη μη αντίσταση, την αποδοχή των πάντων’’. Αυτή η εσωτερική ηρεμία, γαλήνη θα σας επιτρέψει να είστε μια ήρεμη δύναμη (εσωτερικά) και ένας ισχυρός πολεμιστής (εξωτερικά). Η αποδοχή των πάντων δεν είναι συμβιβασμός. Η αποδοχή μας βοηθάει να δούμε τα πράγματα από πιο ‘’πάνω’’, χωρίς ταύτιση (δηλαδή προσωπικά συναισθήματα καταστροφής) και να γίνουμε πιο διορατικοί στις υποθέσεις μας. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να βρούμε καλύτερες λύσεις, πιο αποδοτικές και να τις υλοποιήσουμε.

άρθρο Εσωτερική ηρεμία

 

Δώστε ένα λεπτό στον εαυτό σας, καθίστε κάπου ήσυχα με ίσια την πλάτη, ακόμα και σε ένα καναπέ ανάσκελα, άνετα, χαλαρά. Κλείστε τα μάτια και καθίστε ακίνητοι! Τώρα παρατηρείστε τι γίνετε στο κεφάλι σας και το σώμα σας. Πολλές σκέψεις ανησυχίας, φόβου κ.α περνάνε και δημιουργούν τα ανάλογα συναισθήματα. Αυτές οι σκέψεις κατά κύριο λόγο είναι υποθετικές, πχ. Τι θα γίνει εάν δεν με πληρώσουν από την δουλειά μου; πως θα φάνε τα παιδιά μου; τι θα γίνει με τον άντρα μου; οι γονείς μου θα πεθάνουν; Ανησυχώ!

Κάθε μια από αυτές τις σκέψεις είναι απολύτως κατανοητές, αποδεχτές και ανθρώπινες. Όμως είναι σκέψεις αντίστασης, θέλουμε να έχουμε τον έλεγχο σε όλα…δεν τον έχουμε όμως! Είναι πολύ πιο απελευθερωτικό να αφεθούμε στη ροή των πραγμάτων χωρίς να θέλουμε να τα αλλάξουμε, δεν μπορούμε να ακυρώσουμε την πανδημία (δυστυχώς). Μπορούμε όμως να τιθασεύσουμε το εγώ μας. Όσο παραμένουμε γειωμένοι, δηλαδή ζούμε στο ΕΔΩ κ το ΤΩΡΑ! Τίποτα δεν μπορεί να μας κάνει κακό. Οι σκέψεις αφορούν κυρίως το μέλλον (τι θα γίνει εάν..;)  ή το παρελθόν. Όταν ζεις στο παρόν όλα είναι καλώς δομημένα. Αυτό που μπορούμε να ελέγξουμε είναι την ενέργεια μας, δηλαδή τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας και κατ’ επέκταση τον τρόπο έκφρασης.

Όλα τα εργαλεία τα έχουμε μέσα μας αρκεί να μην ενδώσουμε στο φόβο και την απελπισία. ‘’Γνῶθι σ’αυτόν’’ έλεγε ο Σωκράτης. Αυτή η κρίση μπορεί να μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας ακόμα περισσότερο. Ξέροντας ποιοι είμαστε τότε ξέρουμε και τις δυνάμεις μας και τι μπορούμε να κάνουμε. Στρεφόμαστε μέσα μας για τις απαντήσεις. Σίγουρα θα εκπλαγείτε με το αποτέλεσμα. Σταματήστε να αμφιβάλετε για τον εαυτό σας, δεν έχει καμία ουσία. Θα τα καταφέρετε, όπως τόσες και τόσες φορές. Εξάλλου εάν το αποτέλεσμα δεν είναι καλό τότε δεν ήρθε το τέλος ακόμα.

Ελέγχοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας, ενεργούμε πιο συνειδητά, κάνουμε το ασυνείδητο συνειδητό! Γινόμαστε πιο παραγωγικοί σε όλους του τομείς της ζωής μας, με διαύγεια, με ισχυρή θέληση και αποφασιστικότητα, δημιουργικότητα,  αισιοδοξία, όχι υπέρμετρη, προσγειωμένοι και ετοιμοπόλεμοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής. Ακτινοβολούμε εμπιστοσύνη και ηρεμία, με θετικές, εμψυχωτικές επιδράσεις στους γύρω μας. Το ανοσοποιητικό μας αυξάνεται και ακτινοβολούμε υγειά σε όλα τα επίπεδα (πνευματικό, νοητικό, συναισθηματικό, σωματικό).

Δεν μπορούμε να σταματήσουμε την καταιγίδα, μπορούμε όμως να ορίσουμε την συμπεριφορά μας απέναντι της. Οι προκλήσεις δεν θα σταματήσουν να υφίστανται. Γι αυτό μην αντιδράτε, ηρεμήστε τις σκέψεις και τα συναισθήματα σας. Με την ενδυνάμωση της θέλησης  σειρά παίρνει η αποφασιστικότητα και μετά η κινητοποίηση. Οπότε μπαίνουμε σε ένα ανελικτικό πεδίο που μόνο μπροστά μπορεί να μας πάει και να μας εξελίξει, σε όλους τους τομείς, είτε προσωπικά είτε ως επαγγελματίες.  Με το να είμαστε δημιουργικοί,  ό,τι κάνουμε το κάνουμε με αγάπη, οπότε αυτόματα ανεβαίνουν οι δονήσεις των ενεργειών μας και είναι πιο προσιτό να φτάσουμε την αφθονία και την ευημερία. Που είναι πολυπόθητες εξάλλου. Μείνετε εστιασμένοι σε αυτά που μπορείτε να επιτύχετε ανεξαρτήτως συνθηκών, μην χάνετε την συγκέντρωση σας. Κατακτήστε τους φόβους σας. Είμαστε εδώ για να κάνουμε τη ζωή μας να έχει αξία. Δώστε της το χρώμα που της αξίζει.

Εσείς τι χρώμα δίνετε στη ζωή σας Τώρα?

Συντάκτης του άρθρου

Τα σχόλια είναι κλειστά.