Έρχεται Lockdown ; Κανένα πρόβλημα.
Έρχεται Lockdown ; Κανένα πρόβλημα.
Έρχεται Lockdown ; Κανένα πρόβλημα. Υπάρχουν λύσεις.
Η φράση που κυριαρχεί αρκετό καιρό τώρα σε συζητήσεις, σε προσωπικές επαφές, αλλά και στον επαγγελματικό χώρο είναι το “Lockdown”. Πολλοί ανησυχούν για τον αντίκτυπο ενός 2ου Lockdown λίγους μόλις μήνες μετά τη σχεδόν πλήρη απομόνωση που ζήσαμε. Οι επιχειρηματίες έχουν το μυαλό τους στο πως θα ξεπεράσουν τα προβλήματα και τις παρενέργειες που δημιουργεί.
Πολλοί φοβούνται πως η εργασία από το σπίτι αποσπά την προσοχή των εργαζομένων και η ασφάλεια δεν είναι η κατάλληλη με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι κυβερνοεπιθέσεων στις υποδομές της εταιρείας. Επίσης, αρκετοί επιχειρηματίες επειδή χάνουν τον άμεσο έλεγχο των υπαλλήλων και την φυσική επίβλεψη της εργασίας, νιώθουν ανασφαλείς και σχηματίζουν αρνητική εντύπωση για το αποτέλεσμα της τηλεργασίας. Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα ;
Lockdown. Τηλεργασία & Αύξηση Παραγωγικότητας
Η αλήθεια είναι πως πλέον οι συνθήκες έχουν ωριμάσει (αν είχε συμβεί κάτι παρόμοιο πριν από 10 χρόνια θα ήταν ανέφικτη η σωστή μετάβαση) και έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε η επόμενη μέρα να μας βρει προετοιμασμένους για κάθε ενδεχόμενο και φυσικά έτοιμους για άμεση επιχειρησιακή λειτουργία. Μάλιστα υπάρχουν μελέτες που διαπιστώνουν ότι η τηλεργασία όχι μόνο δεν ζημιώνει την επιχείρηση αλλά αυξάνει και την παραγωγικότητα.
Μάλιστα εταιρείες όπως η Fujitsu και το Twitter, έχουν ήδη ανακοινώσει σχέδια για να κάνουν την απομακρυσμένη εργασία μόνιμη επιλογή, ακόμη και μετά την πανδημία.
“Ένα πείραμα που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι αύξησαν την παραγωγή κατά 13% εάν εργάζονταν από το σπίτι μία μέρα την εβδομάδα.”
Σε ένα από τα μεγαλύτερα διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία στην Κίνα, το Ctrip που ιδρύθηκε το 1999, παρακολούθησαν 2 ομάδες εργαζομένων που εθελοντικά συμμετείχαν στη μελέτη*, με τη μια ομάδα να δουλεύει από το γραφείο τέσσερις μέρες από τις πέντε για εννέα μήνες. Όταν πέρασαν οι εννέα μήνες, ανακάλυψαν ότι οι εργαζόμενοι ήταν 13% πιο παραγωγικοί στο σπίτι.
Από αυτό το 13% που αύξησε την παραγωγή, περίπου το 4% προήλθε από τους εργαζόμενους που μπορούσαν να ασχοληθούν σε περισσότερες εργασίες ανά λεπτό, λόγω λιγότερων περισπασμών. Το υπόλοιπο 9% αποδόθηκε σε εργαζόμενους που εργάζονταν πραγματικά περισσότερα λεπτά ανά βάρδια καθώς οι μετακινήσεις εξαλείφθηκαν εντελώς, τα μεσημεριανά διαλείμματα ήταν μικρότερα και λιγότεροι εργαζόμενοι έλαβαν αναρρωτική άδεια.
Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν στην περίπτωση ενός Lockdown ; Πόσο θα διαρκέσει και τι αντίκτυπο μπορεί να έχει στην επιχείρησή μας ;
Αναφερόμαστε αρκετά συχνά στο Cloud και αυτό δεν είναι τυχαίο (Τι είναι το Cloud ;). Ειδικά τώρα με το Lockdown να κρέμεται διαρκώς πάνω από τα κεφάλια μας έχουν γίνει συχνότερες οι αναφορές. Κυρίως γιατί όπως έχουμε πει αρκετές φορές ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι επιβεβλημένος.
Οι σπουδαιότεροι λόγοι για τους οποίους οι επιχειρήσεις δεν αποφασίζουν την υιοθέτηση ενός Cloud συστήματος και εξακολουθούν να συνδέονται σε τοπικές υποδομές είναι:
Πολυπλοκότητα μετάβασης
Κόστος
Ασφάλεια
Αν και φυσικά αυτοί δεν είναι οι μόνοι λόγοι για τη μη μετάβαση στο cloud περιβάλλον, είναι όμως οι συνηθέστεροι και αυτοί που μας αναφέρουν συχνά οι επιχειρηματίες ως τους λόγους που παίζουν ρόλο στη λήψη αποφάσεων. Ισχύουν όμως τα παραπάνω ή είναι υπερβολικές οι ανησυχίες και αιχμαλωτίζουν την εταιρεία μας στην περίπτωση ενός Lockdown ;
Συχνά οι υπάρχουσες τοπικές εφαρμογές των οργανισμών (ERP – CRM – WMS) είναι παλαιές, έχουν γίνει κατά παραγγελία και έχουν προσαρμοστεί στις υπάρχουσες ανάγκες. Επίσης, οι επιχειρηματίες πιστεύουν ότι το κόστος υλοποίησης θα ήταν υπερβολικό και ο κίνδυνος που συνεπάγεται η αναδιάρθρωση αυτών των εφαρμογών αυξημένος. Αυτή είναι η συνήθης σκέψη πίσω από τη χρήση δυσκίνητων και άκαμπτων τοπικών κέντρων δεδομένων, κάτι που δεν ισχύει καθώς είναι πολύ οικονομικές οι επιλογές ενός Cloud συστήματος. Τέλος, η ασφάλεια απασχολεί τους περισσότερους καθώς δεν θέλουν να δημιουργηθούν προβλήματα στις υποδομές τους.
LOCKDOWN. Υπάρχει Λύση
Το αποτέλεσμα όμως όλων των παραπάνω είναι τελικά να υπάρχει μειωμένη ευελιξία και η διασύνδεση πολλές φορές με άλλα συστήματα – τηλεφωνικά κέντρα, online SFA/enterprise mobility – να δημιουργεί προβλήματα ή να είναι αδύνατη.
Αυτό που είναι σημαντικό να θυμόμαστε είναι ότι το κόστος και οι κίνδυνοι της διατήρησης των τοπικών υποδομών είναι σε βάθος χρόνου κατά πολύ μεγαλύτεροι και περιορίζουν τελικά την ανάπτυξή μας.
Άρα οι λύσεις υπάρχουν και το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να τις εφαρμόσουμε. Και φυσικά την επόμενη φορά που θα σας μιλήσει κάποιος για Lockdown εσείς θα σφυρίζετε αδιάφορα γνωρίζοντας πως η Synectics είναι δίπλα σας να σας προτείνει τις καλύτερες μεθόδους μετάβασης στο ψηφιακό περιβάλλον.
* Study: Working from Home Work Evidence