facebookpixel
Μετασχηματισμός μέσω του Ψηφιακού Οικοσυστήματος

Μετασχηματισμός μέσω του Ψηφιακού Οικοσυστήματος

Μετασχηματισμός μέσω του Ψηφιακού Οικοσυστήματος

Κάθε επιχείρηση αποτελεί μέρος ενός οικοσυστήματος στο οποίο περιλαμβάνονται όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για τη λειτουργία της. Οι πελάτες, οι προμηθευτές, οι διανομείς, οι ανταγωνιστές και άλλοι οργανισμοί που επηρεάζουν την επιχείρηση μας και τον κλάδο γενικότερα.

Αντίστοιχα, στην περίπτωση του Ψηφιακού Οικοσυστήματος μέρη αποτελούν όλες οι τεχνολογικές λύσεις που χρησιμοποιεί η επιχείρηση για την εύρυθμη λειτουργία της. Οι εφαρμογές, οι πλατφόρμες και τα συστήματα μαζί με τους προμηθευτές των τεχνολογικών λύσεων και τους πελάτες, οι οποίοι απολαμβάνουν τα οφέλη των λύσεων αυτών.

Ο μετασχηματισμός μέσω του ψηφιακού οικοσυστήματος δίνει τη δυνατότητα στην επιχείρηση για δημιουργία και εύρυθμη λειτουργία της επιχειρησιακής ροής. Συνδυάζοντας το κεντρικό πληροφοριακό σύστημα ERP, περιφερειακές εφαρμογές όπως B2B-eCommerce, συστήματα διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας (WMS),  την ενοποίηση δεδομένων μέσα από BI λύσεις και την οργάνωση όλου του δικτύου συνολικά.

Πως γίνεται όμως ο μετασχηματισμός μέσω του ψηφιακού οικοσυστήματος και ποια είναι τα βασικά πλεονεκτήματα από αυτή την αναβάθμιση;

Καινοτομία

Νέες ιδέες και τεχνολογίες αναπτύσσονται και εφαρμόζονται, μεγιστοποιώντας τα  αποτελέσματα, με χρήση ίδιου κόστους παραγωγικών συντελεστών. Παράγονται περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες, πράγμα που τονώνει τους μισθούς και την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Χτίζοντας ένα ψηφιακό οικοσύστημα σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες της εκάστοτε επιχείρησης σημαίνει ότι βάζουμε την πληροφορία στο επίκεντρο. Παρέχεται μια πιο άμεση και έγκυρη εικόνα σχετικά με τα δεδομένα της επιχείρησης και επιτυγχάνεται ταχύτερη πρόσβαση στα δεδομένα αυτά -αναγκαία για τη λήψη αποφάσεων και την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης. Επιπλέον, υιοθετούνται αυτοματοποιημένες διαδικασίες και σχεδιάζονται custom λύσεις.

Πιστότητα

Οι ισχυρές συνεργασίες που αναπτύσσονται μέσω του ψηφιακού οικοσυστήματος της επιχείρησης είναι αυτές που θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα της επιχείρησης στις εξωτερικές μεταβολές της αγοράς. Δύναται η επιχείρηση να υποστηρίξει δομές και τεχνολογικές λύσεις χωρίς τη βοήθεια ενός εξωτερικού συνεργάτη που θα έχει το ρόλο του Συμβούλου; Ο υπάρχων τεχνολογικός σας πάροχος μπορεί να σας υποστηρίξει σε όλες τις μεταβολές και τις ραγδαίες εξελίξεις της τεχνολογίας και της επικαιρότητας; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα πρέπει να τεθούν. Παράλληλα όμως αναπτύσσονται και ισχυρές σχέσεις με πελάτες και προμηθευτές που είναι συνήθως οι τελικοί αποδέκτες των τεχνολογικών λύσεων.

Μείωση κόστους – αύξηση αποτελεσματικότητας

Οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και οργανωτικές δομές που δεν λειτουργούν αποτελούν παρελθόν. Ενώ η επιχείρηση μπορεί να είναι έτοιμη να υποδεχτεί την ανάπτυξη, η εσωτερική οργανωτική δομή του οργανισμού την κρατάει πίσω. Μια μικρομεσαία επιχείρηση έχει δομές και κανονισμούς που περιορίζονται μόνο σε μερικούς managers για την υιοθέτηση και εφαρμογή τους. Όσο η επιχείρηση αναπτύσσεται δημιουργείται η ανάγκη για υιοθέτηση και εφαρμογή περισσότερων κανόνων από εργαζόμενους ανώτερης και μεσαίας βαθμίδας. Οι κανόνες αυτοί ακολουθούνται από ατελέσφορες επικοινωνίες, τακτικά και πολυσέλιδα report ανά τμήμα και άλλες χρονοβόρες διαδικασίες. Ο μετασχηματισμός μέσω του ψηφιακού οικοσυστήματος θα αλλάξει μοιραία και την οργανωτική δομή της επιχείρησης. Καταργούνται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, αυξάνεται ο χρόνος των εργαζομένων για δημιουργική απασχόληση μέσω αυτοματοποιημένων διαδικασιών και λειτουργιών, τα λάθη και τα κόστη ελαχιστοποιούνται.

Λήψη βέλτιστων αποφάσεων

Η συγκέντρωση και οργάνωση των δεδομένων μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας συμβάλει στην πρόοδο της επιχείρησης. Η εφ’όλης της ύλης πληροφόρηση που προσφέρουν τα ειδικά λογισμικά συστήματα βοηθούν την επιχείρηση να προλαμβάνει ή να προβλέπει καταστάσεις. Δύναται μέσα από μια σύντομη περιήγηση στο εγκαταστημένο σας πληροφοριακό σύστημα να αξιολογήσετε κρίσιμα μεγέθη και να προγραμματίσετε τις μελλοντικές σας ενέργειες. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες συμβάλουν στην λήψη των καλύτερων αποφάσεων για τη χρονική στιγμή που εξετάζετε τα στατιστικά. Έτσι, μειώνονται αισθητά οι κίνδυνοι.

Γιατί το gov.gr είναι παράδειγμα

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός οδηγεί στην χρήση ενός ολοκληρωτικού ψηφιακού οικοσυστήματος που χαρίζει πολλά οφέλη στην επιχείρηση και την κοινωνία. Με την χρήση του ενδυναμώνεται η τηλεργασία δίνοντας πρόσβαση σε άτομα από όλα τα κοινωνικά στρώματα να εργαστούν επί ίσοις όροις. Η αντίστοιχη ψηφιακή μέριμνα του κράτους βοηθά τις επιχειρήσεις να εργάζονται με διαφάνεια. Ενισχύοντας έτσι, την ανάγκη για τη χρήση πληροφοριακών συστημάτων και των αυτοματοποιημένων διαδικασιών. Μεταβάλλεται η σχέση κράτους-πολίτη και κατ’ επέκταση η φιλοσοφία δημόσιας διοίκησης. Ο πολίτης αισθάνεται υπολογίσιμη οντότητα, γίνεται κοινωνός των προσπαθειών εκσυγχρονισμού και εξοικειώνεται ακόμη περισσότερο με τις αυτοματοποιημένες διαδικασίες που μέρα τη μέρα κερδίζουν έδαφος στην καθημερινότητά του. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις παύουν να είναι διακινητές εγγράφων για λογαριασμό του δημοσίου.

 

Αυτό που απομένει για να δημιουργήσετε το δικό σας ψηφιακό οικοσύστημα είναι η ισχυρή συνεργασία με έναν τεχνολογικό σύμβουλό που θα σας οδηγήσει στην ανάπτυξη. Δείτε πως η Synectics έχει υποστηρίξει και ενισχύσει τις επιχειρήσεις στη δημιουργία ενός ψηφιακού οικοσυστήματος. Με γνώμονα τη νέα εποχή των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων, με συνέπεια και εμπιστοσύνη οδηγεί την επιχείρηση σας στο επόμενο βήμα της τεχνολογικής εξέλιξης και του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Συντάκτης του άρθρου

Θανάσης Μάστορας Θανάσης Μάστορας
Ο Θανάσης Μάστορας έχει μια μακροχρόνια διαδρομή στις τεχνολογίες της πληροφορικής για περίπου 20 χρόνια. Με ιδιαίτερη εμπειρία στην ανάλυση λύσεων καθώς και στις τεχνολογίες BI, CRM και Data Analysis οδηγεί την Synectics από το 2008 που ιδρύθηκε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.