facebookpixel
info@synectics.gr +30 210 62 17 000
H κουλτούρα της εργασίας από το σπίτι

H κουλτούρα της εργασίας από το σπίτι

Οδηγός για επιτυχημένη Τηλεργασία
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις ;

Είναι πλέον δεδομένο ότι όλο και περισσότερες εταιρίες υιοθετούν πολιτικές απομακρυσμένης εργασίας εξαιτίας της πανδημίας. Αυτή τη στιγμή καθώς βρίσκεται σε παγκόσμια εξέλιξη η μεγαλύτερη απόπειρα μετάβασης του περιβάλλοντος εργασίας από το γραφείο στο σπίτι (τηλεργασία), πολλοί υπεύθυνοι εταιριών πασχίζουν να θέσουν σε εφαρμογή τα κατάλληλα εργαλεία για την συνεργασία των ομάδων τους που είναι απομονωμένες στα σπίτια τους.

Παρόλα αυτά, αυτό που θα κάνει την διαφορά δεν είναι τα εργαλεία και οι υποδομές που αργά ή γρήγορα όλοι θα υιοθετήσουν αλλά οι ικανότητες (skill set) των εικονικών ομάδων (virtual teams) να παράγουν έργο απομακρυσμένα.

Οδηγός για επιτυχημένη Τηλεργασία

Είτε είστε ένας εργαζόμενος που προσπαθεί να κάνει την δουλειά του από την τραπεζαρία του σπιτιού του, είτε ένας ιδιοκτήτης εταιρίας που αναζητά τρόπους να κρατήσει την ομάδα του ενωμένη και ευθυγραμμισμένη υπάρχουν κάποιες δεξιότητες που αφορούν το κάθε μέλος χωριστά και που θα καθορίσουν την επιτυχία του εγχειρήματος.

Ας δούμε όμως ποια είναι σύμφωνα με τους ειδικούς τα σημεία αυτά τα οποία συνιστούν τη κουλτούρα της τηλεργασίας. Αφορούν την ανάπτυξη σε εκείνες τις προσωπικές δεξιότητες που θα καθορίσουν το βαθμό επιτυχίας στην τεράστια πρόκληση που αντιμετωπίζουμε:

Οδηγός για επιτυχημένη Τηλεργασία
  1. Επικοινωνία

Μπορείτε να μεταδώσετε με σαφήνεια και με ακρίβεια τις σκέψεις και τις ιδέες σας στους συνεργάτες σας; Μπορείτε να δώσετε ή να πάρε feedback τόσο για λειτουργίες ζωτικής σημασίας όσο και από την αγορά;

Στην τηλεργασία η δυνατότητα για άμεση λεκτική επικοινωνία είναι περιορισμένη, γεγονός που μπορεί να εμποδίσει την αποτελεσματική επικοινωνία. Ως εταιρίες, είμαστε ό, τι μοιραζόμαστε. Στο βαθμό που η πληροφορία ρέει και η συνοχή της ομάδας παραμείνει, στο ίδιο βαθμό μπορούμε να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά. Είναι απαραίτητο να επικοινωνούμε ότι σχετίζεται με την δουλειά μας  γράφοντας περιεκτικά αλλά σύντομα μηνύματα, απαντώντας αμέσως στους άλλους, μιλώντας με διαφάνεια για τις ανάγκες, τα συναισθήματα μας και προωθώντας ερωτήσεις. Στην εταιρεία μας χρησιμοποιούμε το Slack ως πλατφόρμα επικοινωνίας καθώς και το Google hangouts για τις επικοινωνίες μεταξύ των ομάδων εργασίας. Παρόμοια εργαλεία είναι το Teams, το Trello κ.α.

  1. Αυτό-κινητροδότηση

Μπορείτε να αναλάβετε πρωτοβουλίες χωρίς να χρειάζεται να σας το πει ο επικεφαλής ή ο προϊστάμενος σας;

Επειδή η απομακρυσμένη εργασία δεν επιβλέπεται με κάποιο φυσικό τρόπο, η παραγωγικότητα μετράται με τα αποτελέσματα. Ποιοτικά και ποσοτικά. Έτσι, στον βαθμό που μπορείτε να κινητοποιήσετε τον εαυτό σας τα αποτελέσματα αργά ή γρήγορα θα φανούν και θα καθορίσουν την δουλειά σας. Ωστόσο η εξωτερική επιβεβαίωση ή η επιβράβευση θα έρθει στο τέλος ενός project, μιας εργασίας ή ακόμα και στο τέλος αυτής της κρίσης. Ένας εργαζόμενος πρέπει να είναι σε θέση να ξεκινάει και να βρίσκει μόνος του το ρυθμό, να δίνει μόνος του προσοχή και σημασία σε λεπτομέρειες που μπορεί να είχε συνηθίσει να παρέχεται με προτροπές από κάποιον συνάδελφο ή κάποιον υπεύθυνο τμήματος. Με άλλα λόγια δεν μπορούμε να περιμένουμε κάποιος να μας βοηθήσει στην ανάθεση εργασιών. Είναι ευθύνη του κάθε εργαζομένου να βρίσκει τρόπο να είναι πάντα απασχολημένος παραγωγικά και να εξελίσσει το γνωστικό του πεδίο.

Συντάκτης του άρθρου

Θανάσης Μάστορας Θανάσης Μάστορας
Ο Θανάσης Μάστορας έχει μια μακροχρόνια διαδρομή στις τεχνολογίες της πληροφορικής για περίπου 20 χρόνια. Με ιδιαίτερη εμπειρία στην ανάλυση λύσεων καθώς και στις τεχνολογίες BI, CRM και Data Analysis οδηγεί την Synectics από το 2008 που ιδρύθηκε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.